Nu har jag gått 40 jäkla veckor och ingen bebis!!!

Hejsan!

Igår var vi en sväng till Örebro och mycket riktigt blev det bara Emma kläder inköpta. Vi köpte också två födelsedagspresenter till henne. Kläderna var skitballa, det är en ceris, orange, brun-randig tröja som hon ska ha under en brun tunika med axelband och stora knappar på framsidan, med ett par cerisa leggins. Skrikigt värre men det tycker jag är lite kul, iaf på småflickor.

Idag är Emma och Peter och matar hjortarna, de tog traktorn i morse och skavde dit ( Ramshyttan ). Emma hade med sig morötter till hästarna som går i en hage där i närheten, samt fika och sin såpbubbelmaskin som hon köpte igår. Hon är en riktig liten bonnunge som älskar allt som har med naturen att göra.

I morgon går tiden ut för denna "lilla" bebismage, och nej jag känner ingenting. När jag väntade Emma kom hon denna dagen. Men som det verkar nu så blir det ingen bebis idag om den inte vill ut helt plötsligt med en jädrans fart...Hoppas jag slipper gå över tiden allt för länge. Vill inte att det blir för nära Emmas födelsedag så det stör allt för mycket. Fast med vår tur så blir det väl så iaf. Bara för man hade tur när Emma föddes att hon kom dagen innan BF och förlossningen gick fort så blir det väl tvärtom med denna! Går över två veckor och förlossningen tar tre dygn, hugah!!!

Måste försöka sysselsätta mig med nåt, ska nog ta och dammsuga, vika det sista av tvätten som ligger i torktumlaren, kanske byta lakan och laga en god middag. Dock inte med förmycket gasbildande ämnen i ;)...kan bli jobbigt...hehe...
Jaha nej nu ska jag lägga in V40 i bloggen så får ni se vad som händer under 40+-veckan...Fy faaaaan....

Ha det bra!! Kram på er alla!!!!

Du är i vecka 40
 
 

Nu är du inne i den vecka då du förväntas föda, men i själva verket är det bara ca 5 procent av alla barn som föds på den beräknade nedkomstdagen. Du får räkna med plus/minus två veckor och de flesta föder efter det beräknade datumet. Om du går in i vecka 41, fortsätter du dina kontroller hos MVC som vanligt och i vecka 42 görs en extra kontroll på sjukhus med ultraljud för att kontrollera att både mor och barn mår bra. Ibland kan det behövas hjälp med att sätta igång förlossningen, då sköts det på förlossningen/BB. Din kropp är förberedd med en uppmjukad och delvis öppnad livmoderhals och snart kommer barnet att vara i dina armar.

Ditt barn är nu ca 38 cm långt från huvud till stjärt och ungefär 50 cm från topp till tå. Det är nu redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern och börja sitt nya liv utanför. Det kommer att behöva all din kärlek och omvårdnad. Barnet är utrustat med över sjuttio olika reflexer, nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett. Moderkakan lossnar från livmoderväggen vid födseln och navelsträngen slutar fungera samtidigt som barnet tar sina första andetag. När dessa första andetag tas, utlöser det vissa förändringar i hjärta och artärer som gör att blod leds till lungorna. Dina graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Både pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor och det kan till och med innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan vara påverkade - blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normala avvikelser och försvinner efter ett kort tag. Det lilla barnet har vid födseln inte mindre än 300 ben i kroppen, medan vuxna har 206. Det beror på att vissa ben växer samman när barnet blir större.

Ungefär 6 - 12 veckor efter förlossningen brukar man träffa sin MVC-barnmorska för efterkontroll. Du ringer själv och beställer tid. Fundera gärna på om du behöver någon typ av preventivmedel, om ni inte vill ha barn tätt! Amning är inget hundra procentigt skydd.


Emma von Anka

Hej hej!

Vet inte riktigt vad jag ska skriva idag, är helt fantasilös eller så är det så att jag skrivit så mycket de senaste dagarna att jag tömt mitt ordförråd.

Idag funderar vi på att åka till Örebro en sväng när Peter slutar jobba. Vet inte vad vi ska göra där för det var Peter som gav förslaget. Han skulle förståss behöva nya kläder, men om jg känner honom rätt är det INTE därför han vill åka dit. Han klagar jämt på att han har dåligt med byxor men när han sen har chansen att handla nya säger han bara: ähh jag orkar inte...jag förstår inte det där.

Kan ju alltid shoppa lite till min tös i stället ;)
Skulle behöva massa kläder själv men jag väntar med att handla till efter förlossningen som by the way aldrig verkar vilja sätta igång!!!Minsta lilla man känner i magen blir man överlycklig, sen böjer man sig fram och märker då att jaha det var bara en fis. Hahahaha.....

Emma och jag har suttit och pärlat här på förmiddagen så nu är hennes anka äntligen färdig. Jag skulle pärla ett blått litet hjärta åt lillebror men det tyckte INTE Emma, du kan göra ett till mig istället!!!
Jag sa till Emma att vi kan väl köpa lite nya pärlor idag när vi åker till Örebro, med glitter på. Hon sa då, ja men då får du ta dina pengar ;)
Haha hon är såååå otroligt snål den där lilla damen. Jag frågade då vad hon tänkte köpa för sina pengar och då sa hon; jag vet inte riktigt, men nåt dyrt! jaha sa jag men då tar ju pengarna slut...jag ska INTE handla nåt dyrt sa hon då kvickt ungen...Ibland när man handlar med henne säger hon att om det blir dyrt kan väl du betala mamma.

Ekonomisk för att vara 5 år. Fast sen så är det ju även så att hon vägrar sätta in sina sparpengar på banken för de ska hon ha själv! Går inte att förklara för henne att det blir mer av dem om man låter banken ta hand om dem. Hon är dock fullt medveten om att de pengar som är i spargrisen ska hon ha när hon blir vuxen, men hon tänker behålla dem tills den dagen också. Får väl mygla iväg dem när hon inte ser, men det värsta är att hon har stenkoll på pengarna för hon älskar att sitta och räkna dem, Emma von Anka....

Frågade henne härom dagen vad hon ska jobba med när hon blir stor och då svarade hon att hon ska jobba på dagis...måste få henne att ändra uppfattning...det blir ju inte mamma rik på ;) Ska säga till henne att om man jobbar som läkare eller ingengör, flygkapten mm så får man JÄÄÄÄTTE mycket pengar...Ännu bättre om man blir tennisproffs eller golfproffs!! Då kanske snålvargen vaknar i henne och hon redan som 5 åring ställer sig in på nåt sådant.  Moahahaha ;)

Nej nu skriker hon inne från vardagsrummet om att hon vill ha glass och godis, kakor, saft mm...så jag antar att hon börjar bli hungrig...ska ta och tillaga lite krubb så hennes lilla mage blir nöjd.

Ha det bra allihop...

/E


39+5

Hejsan!

Jaha här sitter jag helt ensam i vårt hus och bloggar när det är sååå fint och härligt väder ute. Varken har ork eller kläder till att gå ut och gå just nu, tyvärr. Får ta igen allt sedan när jag kan röra mig lite smidigare.

Emma är just nu på dagis fram till klockan 14.00, då jag ska hämta upp henne. Sen ska vi åka in till stan vid 16.00 för att möta upp Peter vid banken. Ska bli så skönt att få skriva om lånen, byggkredit är fan inte gratis!!
Kan fortfarande inte smälta att vi lyckats få upp värdet på vårat hus så mycket...kan inte låta bli att undra vad det skulle varit värt om det låg inne i stan eller vid Nora sjön.

Vi har ju på 6 år ökat värdet med 635.000kr. Det blir nästan 106.000kr om året om jag tänkt rätt. Vi köpte nog huset i rätt tid och så ritade vi en smart lösning för att få mer area.
Sen är det ju så att vi rustat lite överallt de här åren...nu är det i stort sett bara köket kvar och det har vi alla grejer till nere i källaren. Så köket kan vi ju ta tag i när vi har lust, men framförallt tid.

Oj oj...måste gömma mig lite nu ( är ganska svårt, med denna kroppshydda jag har ) för sotarn är här och jag sitter alltså i trasiga långkalsonger och linne som är för kort. Iiii han är uppe på taket nu, hoppas han inte sett mig och vill komma och fråga nåt för då skäms jag ihjäl!! ;)

Eftersom jag är så trött på denna graviditet så ska jag skriva ner det som varit/är positivt med den också medan jag kommer ihåg.

* Fått otroligt fin hy...
* Håret blir aldrig fett...tvättar kanske det var tredje dag, förut varje... för jag var tvungen!!
* Mindre ont i ryggen...konstigt nog...har ont men inte inflammationer som jag brukar...
* Blivit extremt mindre fåfäng...eller har gett upp kanske jag ska skriva :)
* Mer ordningssam av nån konstig anledning...
* Börjat laga all mat från grunden nästan alltid...kan ju bero på att jag fått mer tid också...
* Får vara på den plats jag älskar allra mest, hemma...
* Ska snart få en bebis...

Kommer inte på fler saker just nu men nu har jag printat ner några iaf. Kul att gå tillbaka och läsa senare...

Det är ju många som väntar barn detta år...

Tror Carro och janne får en flicka iaf, är helt övertygad om det. Skulle vara kul för jag kommer ju aldrig mer att få köpa dessa små rosa söta flickiga kläder eftersom det från min sida är barnstopp nu när denna lille pojk är född. Vad alla än säger så finns det mycket finare kläder till tjejer! Det är därför Emmas garderob knappt går att stänga...

Nej nu måste jag ta tag i mitt liv och göra nåt vettigt!! Ska tvätta :)

Puss och hej



Ni är duktiga!!

God kväll!

Det är många många som läser varje dag och jag antar att många av er är arbetskamrater. Så jag tänkte bara hälsa till er alla som är där nere på fabriken och sliter! Ni är jätteduktiga, det behöver ni höra för jag antar att ni inte får speciellt mycket cred från annat håll.

Det är NI som får fabriken att gå runt, tänk på det! Utan er skulle ingenting bli gjort för det är ni som jobbar som är proffsen! Ni är bäst på det ni gör, kom ihåg det!

Så till er alla vill jag ge en stor kram som orkar och står ut när det är förändringarnas tid, för det är inte alltid lätt.

<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

Lite bilder för att muntra upp...

Sport när den är som bäst...

             
Kissnödig?                    Genomborrad?            Hängpung?                

   
Dragkamp?             Fotbollsfruar?


/E

Glädjerus

Hej hoj!

Skrev ju förut om att mäklaren var här och värderade om huset efter utbyggnaden. Igår fick vi beskedet om vad han tyckte det var värt...och det blev bra!

Vi köpte ju huset för 6 år sedan för 265.000 kr och idag är det värderat till 900.000 kr....Så jäkla otroligt kul att ett hus i Striberg kan bli så mycket värt. Fick nästan en chock när Peter berättade det, hade absolut inte räknat med det, inte ens hoppats. Hade vi bott inne i stan eller på nåt annat ställe med bra läge så hade jag ju kunnat förstå värderingen men när man bor i Striberg är man inte van vid det. Så i morgon ska vi till banken och skriva om lånen så de blir lite förmånligare.

Snart ska jag åka in till stan och hälsa på hos försäkringskassetanterna...har äntligen fått tag i dem. Hoppas bara att bensinen i SAAB:en räcker...iiii...har inte orkat tankat de gånger jag varit där...får skylla mig själv. Var till och med på Statoil en sväng sist men jag ångrade mig och åkte därifrån. Lite korkat känns det nu, jaja...vi får väl se om jag tar mig in, annars får jag väl gå.

Emma är på dagis idag och är mycket nöjd med det, för det har ju kommit massa snö!! skitkul tycker hon...jag är ju så tråkig nu att umgås med för henne...bara trött och har inga som helst kläder jag kan komma i så vi kan vara ute om dagarna och leka.
Måtte den här lilla skrutten komma snart nu så jag kan bli en snäll, kul mamma igen som åtminstånde kan vara ute.
Just nu vill jag ju bara sova...är ständigt trött eftersom jag inte kan sova om nätterna, och eftersom Emma är hemma med mig för det mesta kan jag ju inte vila ifatt på dagen heller.

Mycket trött och tråkig, försöker dock göra det bästa av situationen och göra sånt jag orkar...så som att bada med henne, rita , pärla, titta på tv ( SÅ JÄKLA TRÅKIGT MED BARNFILM! ) mm.

Nej nu måste jag in till stan, har tid klockan 11.00.

Puss och hej

Våffeldagen

Hola!

Idag är det Marie bebådelsedag, och våffeldagen. Tänkte fixa några våfflor till mig och Emma till mellanmål. 

                                                          
Frasvåfflor med grädde...

3 dl vetemjöl
2dl kallt vatten
3 dl visp eller mellangrädde
 ( 7-9 laggar )

Vispa ihop mjöl och vatten till en jämn smet. Vispa grädden tjock och blanda ner den. Hetta upp ett våffeljärn. Grädda våfflor....

Detta recept ska jag nog följa idag...annars finns det ju paket med våffelmix som man bra blandar ut i vatten....smidigt det med. tycker dock inte att detta recept verkar särskilt svårt heller.

Idag är det jordens snöväder här i Striberg, och jag antar att det är likadant lite överallt häromkring. Ser ut som ett julkort när man kollar ut genom fönstret. Skulle gärna vilja åka iväg någonstans där det är varmt och skönt. Thailand kanske eller nåt karibiskt land, skulle vara härligt nu mitt i detta skitväder om man får säga så. Det är ju normalt med snö i Mars och även April men jag vill iaf inte ha någon snö just nu.

Just ja, idag måste jag ringa och boka badhuset till Emmas kalas. Hon har pratat länge om att ha ett badkalas så det är väl klart att hon ska få ha det då när hon fyller 5 år. Lite osäkert är det ju dock med tanke på att hon fyller ganska snart och bebben inte ploppat ut än.

Tack å hej

Recept

Hej hej!!

Eftersom jag älskar att skriva och tycker det är kul med recept så har jag en bok som jag skriver upp allt som är gott i så jag inte glömmer. Det gäller både mat och bakning. Tänkte dela med mig av ett av recepten...

Köttgryta med svamp ca 4 pers

400g skinkschnitzel
200g färska champinjoner
1 gul lök
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl grädde
salt o vitpeppar

Strimla köttet och bryn det i en djup stekpanna eller liknande.
Skiva champinjonerna i tunna skivor, tillsätt dem och hackad lök till köttet.
Bryn en liten stund.
Strö över mjölet och späd sedan med vatten och buljongtärning. Koka i 15 minuter. Smaka av med grädde salt och peppar.
Servera med ris och en grönsallad.

Detta är gott och går fort att göra så det passar bra om man vill ha en köttgryta och har lite med tid.

Så ja..
/ E <3

Annandag påsk

Hejsan!!

Eftersom jag skriver så ligger jag INTE på BB...Hmmpfh :(

Igår var vi till Grythyttan och hälsade på hos mor och far, där vi åt middag med dem och syster, bror samt faster. Mkt trevligt och gott naturligtvis! Vi hälsade även på hos Elsa och mormor Vanja.

Emma hade en så skön min när vi satt hos Elsa på ålderdomshemmet.
Hon sitter i rullstol och det tycker inte Emma är nåt märkvärdigt men hon pekade på en lift och undrade vad det var.

Jag berättade att man använde den när man ska lyfta folk som inte kan gå till säng, toa osv. Emma undrade då varför Elsa inte kan gå och Elsa sa att hon har ju bara ett ben.

( hon har diabetes och fick bensår så hon fick ta bort benet från låret ungefär.)

Nehej sa Emma...jo sa Elsa och pekade på var benet skulle suttit... Nehej det tror jag inte på sa Emma du har gömt det under kjolen!!...Då rycker tanten upp kjolen och visar Emma stumpen...och jag lovar att Emmas ögon var som tefat!! Sen frågade hon inte mer...Haha det såg så kul ut!! Hon blir härdad vår dotter...
Det är bra det för då klarar hon livets konstigheter förhoppningsvis utan fördomar.

Idag snöar det ute, mindre kul tycker jag men Emma tycker det är skojsigt!! Vill ju bara ha vår nu, värme och sol, klarblå himmel, torr och grön gräsmatta ( och inte uppgrävd lerig trädgård ). Synd att hon inte kan gå ut idag då när det snöar för hon är rätt så förkyld.
Vi har roat oss ändå med att pärla pärlplattor, ganska kul faktiskt. Hon är riktigt duktig på alla sådana där estetiska saker som att rita, pärla, sjunga osv...och hon tycker det är kul. Det är bra det för då blir det mycket enklare för oss eftersom vi också tycker det är kul, och man kan ta till sånt sådana här dagar.

Just nu håller jag på att lagar en rotsaksgratäng som vi ska äta kassler till. Gott gott, tycker vi alla...speciellt Peter konstigt nog. nej nu ringde äggklockan så det är dax att ta bort rotsakerna från spisen och lägga dem i en form och på med ost och lite grädde.

/ E <3


2 gravida Gräsberg

image80

Igår var vi på Påskmiddag hemma hos svärmor och då passade vi på att ta lite bilder på våra gravidmagar...kul att föreviga med tanke på att det är nog inte så vanligt att två stycken nära släktingar är gravida samtidigt. Så det knäpptes ett gäng foton från olika kameror när vi började posera. Lite jobbigt dock att krama Carro ;)....vi når inte riktigt fram haha...


39 fulla veckor

Du är i vecka 39
 
 

Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med. Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Oroar du dig för något! - Vad som helst, så ta upp saken när du är på kontroll hos din barnmorska.

Barnet väger nu ca 3,5 kg och är omkring 37 cm långt från huvud till stjärt. Fostervätskan förnyas var tredje timme och det mesta av lanugohåret har fallit av när födseln nu är nära. Barnet sväljer hårstråna tillsammans med andra utsöndringar och allt hamnar i matsmältningsapparaten. Det kommer ut som barnbeck vid första tarmtömningen. I lungorna ökar produktionen av ytaktivt medel ytterligare, samt lungmognaden. Navelsträngen är omkring 51cm lång och är ungefär lika lång som ditt barn från topp till tå. Nu kan det vara svårt att märka barnets alla rörelser.

Vill du tjuvtitta på vad som komma skall, besök gärna Småbarn.se, där du kan fortsätta läsa om fakta, utveckling och diskussionsgrupper



Hoppas hoppas, att det är sista gången jag gör ett sådant här inlägg. Det är inte kul att vara gravid längre...inte det minsta. Det är så nära men så långt kvar känns det som, fastän förlossningen kan sätta igång vilken timme som helst nu.
Har riktigt jäkla ont nu vissa stunder och jag blir ständigt påmind om hur det kändes när jag födde Emma. Tyckte dock inte att det var så farligt när Emma kom till världen, men visst gör det ont det kan ingen kvinna säga nåt annat om...iaf inte de som fött utan bedövning.
Emma kom i vecka 39 så jag hoppas hoppas att denna krabat gör det också, men det finns ju inga garantier för det tyvärr.
Sen börjar det en mycket jobbig period efter förlossningen också...som man inte får nån info om...kanske jobbigare än själva förlossningen, men då har man ju iaf fått sin lilla bebis så man står ut.
Undrar dock nu hur det kommer bli med två barn, men det löser sig nog fin fint...har ju en så stor, fin och duktig tjej. Vill bara att hon ska veta att hon alltid kommer vara det fastän det kommer en bebis i huset och ockuperar mamma. Hon var ju först...min tjej.

Nej nu ska jag sminka flickan till en kärring så GLAD PÅSK på er alla mrsmama läsare!!

Hej svejs...

4 saker....snodd från syster

4 filmer jag aldrig tröttnar på:


Emma-filmerna

Bridget Jones 1

Bridget Jones 2

Cocktail


4 städer/kommuner jag bott i:


Hällefors

Grythyttan

Nora

Striberg ;)


4 TV-serier som jag älskar:


Desperate Housewifes

Las Vegas

Sex and the city

CSI


4 länder jag måste se en dag:


Nordamerika

Australien

Frankrike

Sydamerika




4 websajter jag inte kan hålla mig borta ifrån:


Aftonbladet.se

Blogg.se

facebook.com

Tv4.se


4 schyssta toppkäk:


Kålpudding

Oxfile och rödvinssås

Bakad potatis

Grillat


4 ställen/aktiviteter jag gillar:


Hemma

Shopping

Massage

Resor


Här har ni mej...

image77

I morgon har jag gått 39 fulla veckor och börjar på min 40:e...sen inga mer!!! :) hoppas jag...

Askonsdag eller nåt...

Hejsan!!

Idag är det lungt här hemma. Mäklaren var här och värderade huset efter utbyggnaden. Vi har ju mycket kvar att göra men det syns ju nu hur det kommer bli. Hoppas att han tyckte det blev bra så vi kan skriva om lånen så de kanske sjunker en aning.

Snart ska jag och min skrutt åka in till Nora och fixa lite grejer inför påskhelgen. Vi ska inhandla lite påskliljor, godis till kärringarna osv. Sen måste vi fixa lite ris också som hon kan få klä med ägg och fjädrar. Hon älskar att plantera så jag har faktiskt grävt upp lite tussilago som hon ska få sätta i kruka ute på trappen. Det blir nog tjusigt tillsammans med påskliljorna.

Igår var vi till badhuset med Emmas kompis så de fick plaska runt ett par timmar i vattnet. Fattar inte att de orkar kravla runt så där i vattnet i flera timmar. Det måste ju bli asjobbigt! Jag själv höll mig på land, ser lite grotesk ut nu så jag kränger inte på mig badkläder. Får uppdatera med bild senare....

I morgon ska Emma till dagis i 5 timmar, så då ska jag passa på att vila. Är fruktansvärt trött, vaknar vid 5 varje morgon och är skitpigg...helt sjukt...sen är jag ju halvdöd hela dagen. Sover ju riktigt illa på natten också, vaknar säker tre-fyra gånger...varav någon gång per natt dröjer det ett par timmar innan jag kan somna om.
På fredag är Peter ledig, skönt tycker jag! Det är riktigt jobbigt att sköta markservicen här hemma när han jobbar. Det blir nog bättre när lillfisen vill komma ut. Han är även ledig på Måndag så 4 dagar får jag lite avlastning!! Inte för att det är sååå mycket att göra men det räcker med tvätt matlagning, dammsugning och aktivering av en 5 åring. Sen är fötterna paj...

Ingen kan väl ha undgått det tragiska som hänt i Arboga, där två småbarn 1 och 3 år blev mördade samt mamman svårt skadad. Förstår inte hur någon kan döda ett barn, så jävla fegt! De är ju så försvarslösa och oskyldiga. tänk när mamman vaknar upp och får veta att båda hennes små barn är döda. Fy fan det ryser i mig!! Så jäkla tragiskt...Skott i pannan på den som gjort det skulle det fan vara! Han eller hon om någon förtjänar inte att leva! Nu kanske jag är hård men det är så jag skulle reagera om det var mina barn.

Nu vill jag ha VÅR!!!

Puss och kram på er alla


Ingen bebis än

Hejsan!

Nu har vi ungefär 1 1/2 vecka kvar till utsatt datum och tiden går segt! Man vet ju inte när han behagar komma, kan ju ha bebis ikväll eller om 3 veckor...ingen som vet.

Det är nu som det är som tråkigast av alla grav-månader. Det är ju samtidigt väldigt svårt att sysselsätta sig med nåt tidsfördriv också. Kroppen orkar ju inte nåt...om jag tex handlar på dagen och gör några ärenden på stan samt lagar mat så är fötterna helt paj. De känns som två stora blåmärken...
Har gått upp ungefär 16 kg till nu så jag är nöjd, tycker inte det är så farligt...med Emma gick jag upp 18 och de försvann på några månader.

Har ju inge kläder att ha längre och jag vägrar köpa nya, så det är tråkigt att jag inte kan sitta ute speciellt länge heller när det har varit fint väder. Kör stenhårt på Peters kläder just nu, stackarn...det är ju de enda som passar.

Peter började på sitt nya jobb igår och han trivs ypperligt! Tycker det är ett toppenjobb, så det är skönt att det ordnade sig för honom. Det enda tråkiga är att det är ganska lång resväg varje dag och han har ingen att samåka med just nu.

Snart fyller min stora tjej 5 år också...helt otroligt vad tiden gått fort. det känns som om hon var bebis igår. Hon är så stor och duktig och kan klara av så mycket själv. Helt klart den bästa åldern hittills måste jag säga. Man kan göra så mycket tillsammans med henne som hon har intresse för och uppskattar. Som att gå på bio, disney on ice var vi ju på i vintras osv...och hon sitter still och är intresserad hela tiden.

Hon klär på sig själv, äter själv, sover själv, leker ute med kompisar utan speciellt mycket passning, följer med kompisar hem, hjälper till att duka,hjälper gärna till att laga mat i den mån det inte är farligt, släpper in och ut katterna och ger dem mat. Sen är det ju också kul att konversera med en 5 åring...de har så mycket klokt att säga och ser på världen på ett annat sätt än vad vi vuxna gör. Man får sig många skratt och tankeställare av vad hon har att säga för hon uppfattar så mycket mer än vad man tror.

Är väldigt glad att hon är så stor när hon ska få ett småsyskon för då kan hon få vara mer delaktig och hon kommer förstå och komma ihåg saker. Visst blir det ju en konkurent som kommer, inget snack om den saken för hon är ju väldigt mammakär men då är det så skönt att man kan prata med henne och förklara. Sen var ju hon först så man får ju akta sig för att hon ska bli undanskuffad. Hon ska ha sin vardag, fast med ett syskon...inga konstigheter. Vi måste ju göra samma saker med henne som tidigare i den mån det går. Hon är ju ett väldigt aktivt barn som behöver stimulans och lite äventyr. Hon har ju alltid fått följa med oss på alla olika saker sen hon var bebis så hon har gjort mycket för att vara 5 år. Min lilla fis....

Alla undrar vad vi har för namn på bebisen som kommer...men vi har inte bestämt nåt än. Det är så svårt med killnamn tycker jag...tjejnamn har vi men nu ska det ju inte bli en tjej sägs det. Emma har dock bestämt att han ska heta Ville så vi får väl se hur han ser ut när han behagar komma ut.

image76

Nu ska jag gå ner och stoppa in en maskin tvätt sen äta något, hämta Emma på dagis.

Hej hej


38 fulla veckor

 Du är i vecka 38
 
 

Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger och för omföderskor vars barn inte fixerat sig, är det inte ovanligt att det sker först när värkarna börjat. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stort barnet är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stort barnet är kan ingen säga innan det föds. Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.

Vill ni ha ett foto på bebisen i magen är det dags att passa på nu. Ett sådant foto är alltid roligt att ha i bebisens fotoalbum.

 
 


Hoppas jag slipper gå över tiden!!!

Hej hej!!

Nu får bebisen komma när han vill, börjar få ordning på saker och ting. Spjälsängen upptagen från källaren och vaggan likaså. Alla bebiskläder är tvättade och torra samt bebis-sängkläder. BB väskan är packad och Emmas väska. Blöjor, tvättlappar mm är inköpta som jag ska lägga ordning på skötbordet så det är klart.

Idag var vi hos barnmorskan på kontroll igen och allt såg fint ut. Huvud nedåt, hjärtljud fina runt 140, magen mätt och jag har följt normalkurvan hela tiden, och jag är vägd. Har gått upp nästan lika mycket som med Emma, så jag är nöjd!! 18 kilo med kläder och skor... Så nu kan han komma när som helst...fränt fast skrämmande!! Vi skrev också ihop en sammanfattning om hur graviditeten varit samt hur jag vill ha smärtlindring vid födseln. Jag valde att inte ha smärtlindring som förra gången utan bara lite lustgas vid behov, tyckte inte det var så farligt eftersom det gick fort. Men skulle förlossningen dra ut på tiden så tar jag gärna nåt starkare :)

Är nu bara orolig att det ska gå så fort att man måste beställa ambulans. Förra förlossningen gick ju så fort. Var på BB 3 1/2 timme innan hon var född och själva förlossningen tog bara ca 1 timma (  alltså krystvärkar ). När vattnet gick tog det 40 minuter innan hon kom. Sen så kom hon ju innan planerat förlossningsdatum så jag hoppas att denna gång blir nåt liknande. Fast andra barnet brukar gå fortare. Nästa Fredag skulle passa perfekt...gärna vid sex snåret så Peter hunnit hem från jobbet ;)...skulle vara skönt om han var framme vid 20.00 så vi kan kolla så ska det låta sen ska jag hem nästa dag till påskamiddagen...haha...skämt och sido...tänk om det blir så...iiii vad otäckt!!

Måste ta en magbild också...det var längesen nu...mycket att tänka på och planera...men är det nåt jag är bra på så är det just att planera och förbereda saker.

Just nu har Emma sin "pojkvän" på besök ( hon kallar honom det )...och det fnissas som bara den ute i vardagsrummet...de fick lugna ner sig en stund med Peter Pan för det har stojats sen klockan 14.00...Ha ha...jag sa det till Peter att fy faaan för att ha två jämngamla barn i 5 årsåldern...Är glad att vi har mellanrum mellan våra...såååå glaaad!! Man blir helt tom i huvudet efter en stund av allt prat alla frågor mm...och då är ju ändå 5 års åldern ganska lugn jämför med 2 års åldern som är jobbig nog. Och inte tala om 3 års trotset!! Haha...men man står ut de få åren man får ta hand om dem sen har jag bara min stora 1,92 m baby kvar...;) Det kommer bli en bra tid det med.

Nej nu vill jag att våran son ska komma så jag får snosa och pussa på honom lite...för nu har Emma blivit så stor och stark att hon lyckas ta sig ur puss och kram greppet och tycker det är pinsamt att pussas, men jag antar att det kommer drastiskt tillbaka när lillebror kommer...det räknar jag med min stora fina tjej!!

Melodifestivalen i morgon!!

Så ska det låta idag!!

Jag uppdaterar er om läget, ha det bra min vänner och bekanta!! Och jag saknar er skift 2!!! Kram på er!!!

Onsdagen den 12 Mars

Hejsan!

Har precis avslutat det Emma och jag påbörjade så fint, muffinsbak. Hon har tjatat i två dagar att vi ska baka muffins och så gjorde vi då det idag. Men när alla ägg var knäckta och resten av ingredienserna var iblandade så var det inte kul längre. Emma gick iväg och tittade på disney channel medan jag fick klicka i smeten i formarna. Hon kom tillbaka när de var färdiga att äta.

2 veckor och tre dagar kvar....ryyyys....kan bli tidigare  och kan bli senare.

Idag ska vi nog ( om vi orkar ) packa BB väskan, plocka upp vagga och spjälsäng, skötbord osv. Men om jag känner mig själv rätt så kommer detta inte göras förrän jag står där med värkar och inte har någon väska packad. Haha...Får perioder under dagarna med lite små panik för att det är så nära nu och vi har knappt förberett nåt. Men sen inser jag vad jobbigt det är att packa och bära upp massa saker från källaren så jag förtränger allt lika fort. Måste ta tag i det snart....Eftersom Emma kom tidigare än beräknat finns det ju goda chanser att denna bebis gör det med. Det är ju trots allt så att de flesta bebisar föds from vecka 38-42, och vecka 38 når jag på Lördag iiiiii..... Det går för fort!! samtidigt som jag vill ha det avklarat...svårt att beskriva...det kommer bli sån omställning med bebis i huset igen...både kul och jobbigt.

Detta år är ett riktigt bebisfödar år i bekantskapskretsen...vi känner skitmånga runt om kring oss som ska få barn. Kul tycker jag!!


God mat...

Thairäkor med Tagliatelle 3-4 port ( jag brukar dubbla satsen )

400 g skalade frysta räkor
Tagliatelle
200 g frysta sockerärtor
200 g minimajs
2 msk olja  
2 tsk curry
1 tsk socker
400 g kokosmjölk            
1 msk flytande hummerfond
peppar

Halvtina räkorna. Koka pastan. Dela majsen på längden. Fräs grönsaker med curry och socker i oljan. Häll i kokosmjölk och fond. Låt puttra i 1-2 min. Vänd i räkorna. Servera genast med pastan. 

Perfekt lunchmat!!  Går fort är gott och man kan göra mycket av det.

Nej nu ska jag vika tvätt, den har blivit lite lidande eftersom jag köpt massa nya böcker på bokrean som jag sträckläst.

Puss och hej                

Puss på magen

image75

Nån som vill köpa?

image74

Peter och Fredriks PA

Skål mamma!!

Har läst om den helt otroligt dumma rekomendationen från livsmedelsverket att kvinnor som ammar visst kan dricka nåt glas vin då och då. Helt sjukt tycker jag, kan man inte avstå under de månaderna man är gravid och ammar så tror jag att nåt är riktigt fel!! Nåt måste ju vara riktigt fel om man inte kan avstå alkohol en sådan kort period i livet! Tycker inte att barn och alkohol hör ihop på något sätt alls.

Visst kanske det inte skadar barnet, men det blir påverkat...följde debatten igår när en dum kossa ( ! ) säger att det är ingen fara för barnet om man dricker 1-2 glas vin och sedan ammar för det enda som händer är att barnet får lite sömnstörningar och sen så stör det maten en aning också! Men det kan barnet ta i fatt senare...Öhh hallå i stugan...Hör hon inte själv hur det låter? Alltså drar iaf jag slutsatasen av att barnet blir alkoholpåverkat.

Alkohol i alla former är en vuxendryck som inte ska komma i närheten av barn, alltså ska det vara nolltolerans...vi vet ju alla att alkohol är skadligt, i vissa fall skadligare än narkotika läste jag tidigare.

Nolltolerans ska det vara, då kommer mindre barn fara illa, både nu och senare i livet! Det är min åsikt, som jag tror på. Alla väljer ju själva hur de vill leva sina liv, men jag skulle aldrig ha samvete att dricka alkohol. Vågar inte riskera att nåt ska gå snett med mitt barn bara för jag vill dricka en öl eller ett glas vin. Alkohol betyder inte så mycket för mig... 

Sen finns det de som aldrig skulle kunna stanna vid de där 1-2 glasen heller...vaddå ett eller två glas då är det säkert ingen fara med 3-4 glas sen börjar man bli lullig och då vet ju alla att det kan vara svårt att sluta...hur bra mamma är man då? ( eller pappa )....

Har man avstått tidigare så varför kan man inte fortsätta avstå nu? Om någon säger att det är okej att slå sitt barn, gör man det då? Jag tycker inte skillnaden är så stor...ungar och alkohol ska inte existera i samma mening ens.

 http://www.aftonbladet.se/foraldrar/article2028461.ab

V 37+1 dag

Du är i vecka 37
 
 

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!


Blähäää

Städar, rensar, kastar, slänger...

Bla bla

Hej hej!!

Nu är det typ 3 1/2 vecka kvar till beräknat förlossningsdatum. Satan vad det går fort! Har ju inte hunnit förbereda nånting känns det som..måste ta någon dag och titta igenom vad som finns och kan användas från Emmas bebisgrejer.

Kläder har vi i massor iaf, både nya och från Emma.

På torsdag ska vi rensa källaren på massa saker som vi ej behöver. Både skräp och sånt vi ej använder ska åka iväg till återvinningen. Gamla skor, kläder, böcker, skivor mm.....nu ska det bli rent hus och vi ska inte samla på oss massa skit som bara står.

Nu har vi äntligen flyttat ut i nya delen, köpt massa nya möbler och kastat de gamla. Vi har äntligen massa yta!! Det som är kvar att göra nu är att köpa ett matsalsbord med stolar som vi ska ha i "gamla" tv-rummet. Samt så ska bebisens rum göras i ordning, men det har vi inte bråttom med. Detvi har lyckats med tycker jag är att vi köpt det vi verkligen vill ha och allt är genomtänkt ordentligt så vi är mycket nöjda.

Här ska allt organiseras!!! :)

Torkade ur vitrinskåpet i nya matrummet härom dagen och såg då alla (dammiga ) oöppnade spritflaskor som vi köpte på oss när vi var i grekland i sommras. 5 liter sprit som vi inte smakat på ( eftersom det är äckligt ) som bara står där. Vi dricker ju aldrig alkohol så det var kanske lite onödigt att köpa dessa flaskor. De får stå där i skåpet för att det ser snyggt ut istället. Sen kanske man nån gång i framtiden tar och festar till, vad vet jag...kanske inte då med 5 liter sprit, men man får väl bjuda.

Just nu är Emma och peter och åker traktor från Husby till Ramshyttan, de ska mata hjortarna och Emma älskar att vara där ute i hägnet. Vi brukar utflykta oss dit för det är så fint där, speciellt på våren. Men just idag kännde jag inte för att följa med, får inte på mig några ordentliga kläder och så vill jag inte sitta höggravid och skumpa runt i en traktor. Det trycker och klämmer bra ändå.

Idag ringde manpower till mig för Elin hade mig som referens när hon sökte jobb, hoppas hon får det jobbet!! Världens bästa Elin!!

Nu ska jag gå och kissa så ha det så bra med er alla!!

Kram

Vecka 36 klar!!! det närmar sig!!

Du är i vecka 36





Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Då födseln närmar sig snabbt, kan det vara bra att kontrollera vad som kan vara bra att inhandla innan födseln.

RSS 2.0