V27 + 1 dag

Du är i vecka 27

Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla. Lite tips på vad som kan vara bra att ha köpt innan barnet anländer hittar du här.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

Har ni ännu inte tecknat någon av Trygg-Hansa:s försäkringar (gratis MammaBarn-försäkring eller prisvärd VäntaBarn försäkring) kan du göra det här. VäntaBarn försäkringen gäller barnet fr o m vecka 26!

Nu är det dags att boka en Profylaxkurs för dig och din partner. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför förlossningen ökar era chanser att få en fin förlossningsupplevelse. Är du ute i god tid kan du välja det kursdatum och den kursplats som passar er bäst och ni får mycket tid för träning innan förlossningen startar. Mer info om Profylax får du här.


JULLOV

image60

V26


Hej hej...nu har 26 veckor gått och jag går in i min 27:e i morgon...idag ska vi till Mvc och mäta magen samt lyssna på hjärtljuden. Det är alltid lika kul att "hälsa" på Birgitta. Senare på eftermiddagen ska vi till Örebro och köpa nytt vardagsrumsbord och Tv bänk.



Du är i vecka 26

Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.

Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.

Har du börjat tänka på bilbarnstol ännu? Det kan vara skönt att redan på ett tidigt stadie lära in sig vad man behöver veta om detta. Tillsammans med AktaGraco har vi här information om bilbarnsstolar.

Nu är det även dags att boka en Profylaxkurs för dig och din partner. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför förlossningen ökar era chanser att få en fin förlossningsupplevelse. Är du ute i god tid kan du välja det kursdatum och den kursplats som passar er bäst och ni får mycket tid för träning innan förlossningen startar. Mer info om Profylax får du här.

Hörs och syns


v25

Hej hej!!

Helt otroligt vad fort det går, går in i vecka 26 i morgon. Tiden bara springer i väg!!Jobbar 6 dagar till sen är jag ledig i nästan 3 veckor!! Efter det så jobbar jag 14 dagar och går sen på mammaledigt. Skönt!!


Du är i vecka 25

Nu växer magen och blir tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram. Undvik att knipa med tårna. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta. Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Tänk på din hållning och vila mycket.

Ditt barn är nu ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger runt 800g. Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas. Barnets benkärnor blir hårdare. Barnets livlina - navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion.

De permanenta tänderna bildas långt in i tandköttet men kommer inte att bryta fram förrän barnet börjar tappa sina mjölktänder i sexårsåldern.

Under graviditeten är det inte heller helt ovanligt att man drabbas av halsbränna eller sura uppstötningar. Många drabbas även av underlivssvamp, läs mer på våra infosidor.



Ungefär så här ser det ut. Har hittills gått upp 9 kilo...inte så farligt iaf...det står att det är normalt att ha gått upp mellan 7-10 kg eller mer...så det känns bra!

Ha det bäst!!


Har ett problem...

Hej hej!!

Vet inte hur jag ska göra...behöver er hjälp. Tänkte köpa Armani kalsonger till Peter i julklapp men jag vet inte om de är snygga....kan inte riktigt koncentrera mig på kalsongen....ögonen far in på andra detaljer hela tiden. Snälla kan ni hjälpa mig? Är kalsongerna snygga? eller? Kan ni se? Mina ögon blir som förblindade!!



Kalsongmodellen i like!!

Bye bye


Världens vackraste lilla julflicka!!

image59

V24

Hej!!

24 fullgågna veckor...går nu in i min 25, börjar likna nåt!! "bara" 15 veckor kvar nu...roligt att bebben har chans att överleva om han skulle födas nu...man känner sig tryggare och tryggare för var vecka...



Du är i vecka 24

Nu går det att höra barnets hjärta med ett vanligt stetoskop. Någon gång runt denna vecka är det dags för ett besök hos din MVC. Om du inte börjat träna dina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att du läcker urin när du hostar eller skrattar. Denna muskelgrupp används inte i dagliga aktiviteter och det kan därför vara svårt att veta om man tränar rätt. Ett tips för att träna upp musklerna igen efter att du fött är det kliniskt testade träningshjälpmedlet, Axuaflex, som finns att läsa om och beställa i graviditetsshopen.

Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare. Livmodern når nu ovanför naveln.

Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner.

Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop.

Vill du redan nu börja titta på barnkläder hittar du lite annorlunda och roliga kläder på Dunnis.se.

Till er som ej sett mig på länge och undrar hur stor magen är så kommer en bild här...så här ser jag ut nu när jag gått 24 fulla veckor.
image58

Tycker den är enorm redan...men det är klart att helt lika är det ju inte med tanke på att det är en pojke denna gång. Allt annat har ju skillt sig....Det enda som är hyfsat likt är att jag inte lägger på mig vikt för övrigt, inte så värst i alla fall. Ska tillbaka till Mvc för att mäta magen den 21 december och jag antar att vi lyssnar på hjärtljuden då också. Det ska bli kul!

Snart börjar Idol igen...väntar med spänning!!

Puss och hej


V23

God morgon!

23 veckor fullt gångna och har kommit in i 6:e månaden...Så i morgon är det alltså 23v+1dag.....Fattar inte hur de räknar egentligen. För mig är jag i vecka 24...men jaja...bebisen kommer ju i alla fall när han själv tycker det är dax. Idag ska familjen åka och äta julbord på åkerby herrgård, det ska bli mycket trevligt ( hoppas jag )...vi får väl se vad snuttan tycker om det. Igår var jag och Peter inne i Örebro och shoppade julklappar samt finkläder till familjen som vi ska ha idag. Ganska svårt med tanke på min mage och utbudet av gravidkläder. Denna vecka har lillen därinne i magen varit helvild och sparkat jättehårt...hela magen rör sig åt olika håll och framförallt på sena kvällar och om jag vaknar på nätter( täppt i näsan ). Så då vet vi vad vi har att vänta oss...en nattbebis, för det brukar ju kunna hålla i sig. I morgon är det julpyssel på schemat här i Striberg, det ska plockas fram ljusstakar och stjärnor samt att Emma ska baka pepparkakshus mm.

Usch vad klockan är tidigt än, om jag känner de där två rätt får jag nog sitta här själv ett br tag till. väckte Emma halv nio härom dagen och hon undrade varför vi måste gå upp mitt i natten...Julkalendern börjar klockan nio så jag siktar in mig på att väcka henne till det. Jaaa i dag är alla barn glada som får börja öppna sina kalendrar kan jag tänka mig.

Nej nu ska jag blippa mig lite så ha det så bra och här nedan kommer det lite mer läsning...

Du är i vecka 23

Din mage blir större och desto mer påverkar den din matsmältning. Vissa kvinnor kan dras med förstoppningsproblem eller halsbränna. Halsbränna kan du själv försöka lindra genom att äta många små mellanmål istället för färre rejäla måltider. Ta gärna en lätt promenad efter maten för att hjälpa matsmältningen på traven. Nu går det att känna (palpera) barnets olika delar genom bukväggen. Det kan smärta i sidan av magen, det är livmodersmuskeln som töjer sig. Smärtan bör försvinna efter vila. Nu brukar sammandragningarna (förvärkarna) bli påtagliga. De tar tag om barnet och masserar det.

Ditt barn är ca 20cm långt mellan huvud och stjärt och vikten omkring 600g. För varje dag som går ser kroppen mer proportionerlig ut. Barnet börjar se ut som en fullgången bebis, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden.

Innerörats ben har hårdnat och då hörseln blivit skarpare kan barnet särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför din kropp. Tänk dig hur bullrig din kropp är. Magen bubblar, hjärtat bankar och blodet forsar. Ditt barn kommer att känna igen din röst på tonläge och rytm när det föds. Prata gärna med det så mycket du kan redan nu. Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling.

Missa inte heller våra sidor med nyttiga & roliga produkter under och efter graviditeten. Kan vara lite kul att förkovra sig lite om nya produkter.


RSS 2.0