Mat prat
God dag!
Har precis varit och storhandlat...vi gör ju en lista med olika maträtter som ska ätas framöver och så handlar vi till det...mycket bra funkar det för oss, det finns alltid mat hemma och man slipper åka till stan flera gånger i veckan för att handla. Jag antar att man sparar en hel del pengar på att göra så här...då blir det inte en massa okynneshandling.
Denna gångs matsedel...( vi har inga speciella veckodagar för maträtterna! )
1. Fiskgratäng och Potatis, rivna morötter
2. Spagetti och köttfärssås
3. Kalops och potatis med grönsaker
4. Chili con carne och ris, grönsaker
5. Ost och skinksallad med hemmagjord dressing
6. Köttgryta med svamp och ris, sallad
7. Grillat med rödvinssås och klyftpotatis, grönsaker
8. Viltgryta med potatis, morötter
9. Korvstroganoff med ris och tomat klyftor
10. Köttfärsbiffar med kantareller och persilja, Potatis och grönsaker
11. Färsfyllda Paprikor med ris
12. Falukorv och makaroner
Kanske fick ni något tips...brukar ju kunna vara ide torka ibland...därför är det väldans skönt att ha på papper vad som finns hemma att tillaga...för ibland så kan det finnas massa mat hemma fastän man tycker skåpen är tomma.
Tänkte skriva ett recept här på Viltgrytan, den är mycket god.
tid ca 2 timmar ( det är det värt! )
750 g benfritt kött av älg eller hjort går även bra med nötkött tex högrev eller grytbitar.
3 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
4-5 dl vatten ( jag brukar ha mycket mer, risk för att koka torrt annars och så blir det mer sås! mums )
1-2 köttbuljongtärningar
2 lagerblad
2 tsk torkade krossade enbär
1 1/2 tsk Timjan
ca 15 scharlottenlökar
5 morötter
2 msk smör eller margarin
3 msk mjöl
1 1/2 dl grädde
2 tsk soya
2 msk svart vinbärsgele
1 msk rödvinsvinäger
hackad persilja
Skär köttet i 2x2 cm bitar. Bryn köttet i fettet. Lägg över i en gryta. Krydda med salt och peppar. Tillsätt hälften av vattnet, buljongtärningar, lagerblad, enbär och timjan. Koka under lock på svag värme tills köttet nästan är mört, 45-60 min. Skala lök och morötter. Skär morötterna i bitar. Bryn lök ( ska vara hela små lökar ) och morötter och lägg över dem i grytan. Häll i resten av vattnet. Koka tills köttet är mört ca 20 min. Rör ut mjölet i grädden och blanda ner i grytan. Koka upp och låt koka 3-5 min. Smaka av med soya, gele och vinäger. Strö över med hackad persilja. Servera med potatis. Detta är för ca 6 personer.
Det finns så mycket god mat så gör man lista så blir det heller inte samma mat varje vecka...man har mer koll då iaf har vi det.
Nej nu ska jag väcka Peter...Puss och hej!
2 tsk soya !?
HA HA!! ja då blir det mycket godare!!Det blir väl framtassarna ungefär?
nja, ja det lär bli två. hon är ju rätt liten, så en räcker inte till :P
inga nya inlägg???
Nora kommun söker en undersköterska, 100 % till Tullbackagården, avdelning Smedjan
Arbetsuppgifter: Att tillsammans med övriga medarbetare ansvara för att vård och omsorg utförs med god kvalitet
Dina kvalifikationer : Undersköterska.
Varaktighet: Tillsvidareanställning, schemalagda arbetsturer i form av dag, kväll- och helgtjänstgöring
Tillträde: 2007-09-03